Φθινόπωρο

 

 

          Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τη Β΄ Τάξη του Σχολείου μας το σχολικό έτος 2003 - 2004. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: Αριστείδης Λυμπερόπουλος και Καλλιόπη Πάγκα.

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

Αφορμές:         Η επιστροφή στα θρανία

                            Το μάζεμα των χελιδονιών στα σύρματα της Δ.Ε.Η.

                            Η αλλαγή του καιρού

 

Σκοποί:         Η κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν στη φύση και οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

 

 

(Κάνετε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος)

 

 

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και επεξεργάστηκαν τα θέματα. Κατά την επεξεργασία του θέματος «Η φύση το φθινόπωρο» τα παιδιά έγραψαν «σκέφτομαι και γράφω» με θέματα «το φθινόπωρο» και «τα πρωτοβρόχια».

 

Κατά  την επεξεργασία του θέματος οι ομάδες* ζωγράφισαν σχετικές εικόνες.

Πραγματοποιήθηκε ένας φθινοπωρινός περίπατος όπου τα παιδιά ήρθαν σε άμεση επαφή με τη φύση.

Η εργασία ξεκίνησε αρχές Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε στα τέλη του Νοέμβρη.

 

*  1η ομάδα: Γιαννακούλια Χρυσαυγή, Διαμαντοπούλου Σοφία, Ζερίτη Αθανασία, Ισκάκη Βάγια, Καμπερογιάννης Ιωάννης, Καραβάς Χρήστος

    2η ομάδα:  Κυριακοπούλου Μαρία, Λυμπεροπούλου Κων/να, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Σταμούλης Χρήστος, Φελούκας Κων/νος, Χαλκιάς Βασίλειος, Χίνης Βασίλειος

    3η ομάδα: Αλεξάκη Ευγενία, Γιαννούλη Βασιλική, Ζαβαλιέρης Κων/νος, Ηλιοπούλου Σταυρούλα, Καζναφέρη Ελένη, Κανέλλου Σταυρούλα, Κοντός Ιωάννης

    4η ομάδα: Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Μπαρμπαλιά Γεωργία, Πασομένος Νικόλαος, Τζεβελέκος Φώτιος, Τίτση Κων/να, Τίτση Φωτεινή, Τίτσης Θεόδωρος

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

   

 

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

        Ο ήλιος βασιλεύει. Πέρα στο γήπεδο του χωριού μερικά παιδιά παίζουν ακόμα. Κάθομαι στην ακρογιαλιά με τη Λένα κι αγναντεύω το φάρο απέναντι στο ξερονήσι.

        Άλλες μέρες τέτοια ώρα ο παραλιακός δρόμος ήταν γεμάτος κόσμο. Ντόπιοι και παραθεριστές πηγαινοέρχονταν και συζητούσαν χαρούμενοι. Γνωριμίες, φιλίες του καλοκαιριού, κίνηση και ζωή...

        Όμως τώρα το Κρυονέρι σχεδόν ερήμωσε.

      Ένας ένας οι παραθεριστές έφυγαν. Και οι πλανόδιοι μικροπωλητές, που διαλαλούσαν την πραμάτεια τους, χάθηκαν κι αυτοί. Μόνο ένας μανάβης έρχεται ακόμα κάπου κάπου.

Σε λίγο ο ουρανός συννεφιάζει. Ένα ψυχρό αεράκι κάνει τις ψαρόβαρκες να κουνιούνται. Τα φλύαρα χελιδόνια μαζεύονται στα σύρματα του ηλεκτρικού. Δίπλα μου η Λένα τα κοιτά­ζει και σωπαίνει.

      Εγώ σκέφτομαι. Φέρνω στο νου μου το καλοκαίρι που πέρασε, το σχολείο που άρχισε, τα χελιδόνια που φεύγουν, το φθινόπωρο που φτάνει.

         Σε μια στιγμή νιώθω στο πρόσωπο μου δυο σταγόνες.

        «Να 'ναι απ' τη θάλασσα ή απ' τον ουρανό;» αναρωτιέμαι. Σαν να μαντεύει τη σκέψη μου, η Λένα μου λέει:

        -   Μαρία, ψιχαλίζει. Τι λες, φεύγουμε; Θα μας πιάσει βροχή.

        -   Ναι, της λέω, καθώς σηκώνομαι. Φαίνεται πως θα βρέξει. Φθινοπώριασε..

 

 

 

Εργασίες του φθινοπώρου

      Ο τρύγος :     Το Σεπτέμβρη οι αμπελουργοί τρυγούν τ΄ αμπέλια τους. Οι τρυγητάδες ξεκινούν χαράματα για τ΄ αμπέλια. Όταν τελειώσει ο τρύγος, μεταφέρουν τα σταφύλια στα πατητήρια και με γέλια πατούν ξυπόλυτοι τα τσαμπιά για να τα λιώσουν, να τρέξει ο μούστος και στη συνέχεια να βγει το κρασί.

     Παροιμία :   «Θέρος, τρύγος, πόλεμος» .   Δείχνει πόσο γρήγορα πρέπει να τελειώσει αυτή η δουλειά και πόσο κοπιαστική είναι.

      Η σπορά :   Μόλις ρίξει δυο τρεις βροχές, η γη είναι έτοιμη για σπορά. Έτοιμος και ο γεωργός, βγάζει το σπόρο από την αποθήκη κι ετοιμάζεται για τη σπορά. Σπέρνει το σπόρο στο καλό οργωμένο χωράφι του και προσεύχεται για να έχει καλή σοδειά.

      Στα χειμαδιά :   Στα τέλη του Οκτώβρη οι κτηνοτρόφοι μαζεύουν το κοπάδι τους και κατεβαίνουν στα χειμαδιά. Οι τσελιγκάδες μαζί με τις φαμίλιες τους αφήνουν τα βουνά και κατεβαίνουν χαμηλά.