ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
Ενεργειακό Αποτύπωμα Σχολείων
Οι συντελεστές Το φυλλάδιο Βεβαιώσεις Έπαινοι

Αποτελέσματα

Το ενεργειακό σας αποτύπωμα του σχολείου σας έχει ως εξής:

Καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια: 5472,27 KWh/χρόνο
Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί στην έκλυση: 4454,43 kgCO2/χρόνο
 

Η μέση τιμή εκπομπών CO2 που αντιστοιχούν στην μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των σχολείων που έχουν πάρει μέρος μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα είναι 5862,48 kgCO2/χρόνο

Στο σχολείο σας εκπέμπεται ετησίως ποσότητα CO2 λόγω κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι μικρότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο για το σύνολο των εξετασθέντων σχολείων.

Επομένως το σχολείο σας καταλαμβάνει την 11η θέση από τα 20 μέχρι στιγμής σχολεία που έχουν αποτυπωθεί.

Οι συνολικές εκπομπές* του σχολείου σας είναι: 4454,43 kgCO2/χρόνο
  * Οι συνολικές εκπομπές είναι το άθροισμα των εκπομπών από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και από την κατανάλωση πετρελαίου ή φυσικού αερίου (που προορίζονται συνήθως για θέρμανση)

 


 

Τι μπορείτε να κάνετε για να πάρετε το κλίμα στα χέρια σας; Ορίστε μερικές απλές συμβουλές:

Κλείνετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, τηλεοπτικός εξοπλισμός κλπ.) από τον κεντρικό διακόπτη on/off που βρίσκεται πάνω στη συσκευή και εξοικονομήστε:
  30 Ευρώ/χρόνο
  300 kgCO2/χρόνο
  Όταν δεν χρησιμοποιείτε την τηλεόραση, το DVD ή τον υπολογιστή, καλό είναι να τα κλείνετε από τον κεντρικό διακόπτη και όχι μόνο από το τηλεχειριστήριο. Oι συσκευές σε αναμονή καταναλώνουν το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν όταν βρίσκονται σε λειτουργία. Yπολογίζεται ότι η συνήθεια των καταναλωτών να έχουν σε κατάσταση αναμονής τις ηλεκτρικές συσκευές ευθύνεται στη χώρα μας για την έκλυση 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και για 42 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρήματα σε φουσκωμένους λογαριασμούς!
Χρησιμοποιήστε φορητό υπολογιστή αντί για σταθερό και εξοικονομήστε:
  15 - 20 Ευρώ/χρόνο
  150 - 200 kgCO2/χρόνο
  Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.
Βγάλτε από την πρίζα τους φορτιστές (κινητών ή ασύρματων τηλεφώνων, μπαταριών, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) όταν δεν τους χρησιμοποιείτε και εξοικονομήστε:
  2-3 Ευρώ/χρόνο
  20-30 kgCO2/χρόνο
Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Αν έπιλέξουμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής κλάσης τότε έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 25 ευρώ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25 κιλά.


Περισσότερες συμβουλές...

Επιλέξτε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

  • Αντικαταστήστε τους ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως με τους σύγχρονους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και εξασφαλίστε 8-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς και 60% εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό.
  • Σβήνετε πάντα τα φώτα στις αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται.
  • Έχετε υπόψη σας ότι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και οι λαμπτήρες φθορισμού ΔΕΝ πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια μαζί με τα κανονικά απορρίμματα, αλλά πρέπει να ανακυκλώνονται σε επιλεγμένα σημεία.

Αποδοτική θέρμανση-ψύξη χώρου

  • Φροντίστε για την τακτική συντήρηση και τον καθαρισμό των συστημάτων θέρμανση/ ψύξης (συντήρηση λέβητα, καθαρισμό φίλτρων κλιματιστικού κτλ).
  • Ρυθμίστε το θερμοστάτη του χώρου στη σωστή θερμοκρασία, δηλαδή 20οC-21οC το χειμώνα και 26οC - 28οC το καλοκαίρι.
  • Έχετε πάντα κλειστά τα παράθυρα όταν θερμαίνετε ή ψύχετε ένα χώρο και φροντίστε για τον αερισμό των αιθουσών σε ώρες που αυτές δεν χρησιμοποιούνται.
  • Φροντίστε ώστε να μη περνάει αέρας από τα κουφώματα (πόρτες, παράθυρα). Κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.

Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες οροφής

  • Ο ανεμιστήρας οροφής είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση που δροσίζει καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια (όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού) και ταυτόχρονα έχει χαμηλό κόστος αγοράς. Επιτρέπει να αισθανόμαστε άνετα μέχρι και τους 29οC, περιορίζοντας ή και αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρήση κλιματιστικών μονάδων.

Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες στο χώρο σας

  • Φυτέψτε δέντρα για να σκιάσετε εξωτερικά το κτίριό σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό «μικροκλίμα», όπου αυτό είναι δυνατόν. Αξιοποιήστε τη βλάστηση στην οροφή του κτιρίου του σχολείου (βελτιώνει τη θερμομόνωση) αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λπ.).
  • Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στο νότο προτιμήστε οριζόντια σκίαστρα, σταθερά ή κινητά, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα. Η σκίαση εξωτερικά του παραθύρου είναι πάντα η καλύτερη.

Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

  • Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλες οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές δηλαδή ψυγεία, καταψύκτες, ηλεκτρικοί φούρνοι, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων και πιάτων αλλά και οι λαμπτήρες φωτισμού ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν έχουν καταταγεί σε μία ενεργειακή κλάση που υποδηλώνετε από ένα κεφαλαίο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου (Α++, Α+, Α, Β, C, ...,G) όπως φαίνεται και στο διπλανό σχήμα, όπου παρουσιάζεται μία ετικέτα ενεργειακή κατανάλωσης.
  • Στην ετικέτα ενεργειακής κατανάλωσης παρουσιάζεται η ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει η συσκευή και πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο στα καταστήματα όπου πωλούνται οι συσκευές, προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί να την δει και να πάρει έτσι τις απαραίτητες πληροφορίες για την ηλεκτρική κατανάλωση της συσκευής που πρόκειται να αγοράσει. Αν τυχόν κάποιο κατάστημα δεν έχει αναρτήσει δίπλα ή πάνω στην κάθε ηλεκτρική συσκευή την ετικέτα ενεργειακής κατανάλωσης, ζητείστε από τον υπεύθυνο να το κάνει.
  • Όταν αγοράζουμε κάποια ηλεκτρική συσκευή, επιλέγοντας υψηλή ενεργειακή κλάση (δηλ. Α++, Α+, Α) εξασφαλίζουμε ότι η συσκευή θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την ενέργεια που θα κατανάλωνε μία συσκευή που ανήκει σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση και εξοικονομούμε με αυτόν τον τρόπο ενεργεία αλλά και χρήμα.

Εξοπλισμός γραφείου

  • Όταν πρόκειται να αγοράσετε εξοπλισμό γραφείου φροντίστε να έχει τουλάχιστον ετικέτα Energy Star και οικολογική σήμανση (eco label).
  • Φροντίστε να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον υπολογιστή και την οθόνη σας.

 

Ειδικές οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς »

Γνωρίστε την ενεργειακή κατανάλωση του εξοπλισμού στο γραφείο σας:

Η/Υ, W
Κλειστό 10
Ανοικτό - σε λειτουργία 100
Ανοικτό - σε αναμονή 90
Προφύλαξη οθόνης 92
Laptop, W
Σε αναμονή - με φόρτιση μπαταρίας 33
Σε αναμονή χωρίς φόρτιση 11
100% CPU + σκληρός δίσκος 15
Κλειστή οθόνη 6
Οθόνη Energy Star, W
Σε κατάσταση αναμονής 65
Κλειστό 50
Έχει κλείσει χειροκίνητα 30
Απλοί εκτυπωτές, W
Κλειστό 2
Ανοικτό - ενεργό 100
ανοικτό - σε κατάσταση αναμονής 32
Κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας 30
Φωτοτυπικό, W
Ανοικτό - σε λειτουργία 1000
Ανοικτό -  σε κατάσταση αναμονής 60

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - Η/Υ

  • Όταν ο εξοπλισμός βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού. Κλείστε τον αν δε σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από μισή ώρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένες οι ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον υπολογιστή και την οθόνη σας. Τα προϊόντα που φέρουν τη σήμανση "Energy Star", δίνουν τη δυνατότητα όταν ο εξοπλισμός μένει ανενεργός για κάποιο χρονικό διάστημα να τίθεται αυτόματα σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης. Στη λειτουργία αυτή καταναλώνεται μέχρι και 60% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την κατανάλωση σε κανονική λειτουργία.
  • Η ενεργοποίηση της προφύλαξης οθόνης (screen saver) δεν εξοικονομεί ενέργεια.. Η προφύλαξη οθόνης χρησιμοποιείται για να εμποδίζει μια εικόνα από το να βρίσκεται μονίμως στην οθόνη και για την ακρίβεια με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται αρκετή ενέργεια. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η προφύλαξη οθόνης που χρησιμοποιείτε να είναι σχετικά σκοτεινή.
  • Οι οθόνες LCD καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις συμβατικές οθόνες καθοδικού σωλήνα (CRT).
  • Επιλέξτε σκοτεινά φόντα για την οθόνη σας. Ένα σκούρο φόντο καταναλώνει περίπου 25% λιγότερη ενέργεια από ένα ανοιχτόχρωμο.
  • Οι καινούργιοι υπολογιστές χρησιμοποιούν υλικό με επαγωγική τάση 3,3volt αντί για 5,0volt που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι υπολογιστές. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της κατανάλωσης κατά 40 με 50%.
  • Τα laptop είναι οι πιο αποδοτικοί υπολογιστές από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας. Καταναλώνουν τουλάχιστον 10% λιγότερη ενέργεια από ότι ένας σταθερός Η/Υ και έχουν ρυθμίσεις για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - εκτυπωτές

  • Κλείνετε τους εκτυπωτές σας την νύχτα, τα σαββατοκύριακα και γενικά όταν δεν τους χρησιμοποιείτε.
  • Αν αγοράσετε ένα καινούριο εκτυπωτή, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει σύστημα διαχείρισης ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να ελέγξετε την κατανάλωση από τη στιγμή της αγοράς.
  • Εξοικονομήστε ενέργεια και χαρτί - χρησιμοποιείτε μόνο το κατάλληλο χαρτί και εκτυπώνετε και από τις δύο πλευρές
  • Χρησιμοποιείτε εκτυπωτες Inkjet οι οποίοι καταναλώνουν 95% λιγότερη ενέργεια από τους laser.

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - συστήματα δικτύου

  • Ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των servers στο δίκτυο Η/Υ. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσετε ενέργεια και θα ελαχιστοποιήσετε τις ανάγκες συντήρησης του συστήματος.
  • Συνδέστε όσο το δυνατό λιγότερους εκτυπωτές σε όσο το δυνατό λιγότερους servers.

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - φωτοτυπικά

  • Ανάμεσα στον εξοπλισμό γραφείου, τα φωτοτυπικά είναι αυτά που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια (περίπου 1 kW όταν είναι σε λειτουργία). Αν το φωτοτυπικό σας μπορεί να λειτουργεί σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας (energy star ή παρόμοια), βάλτε το να δουλεύει σε αυτήν με την βοήθεια του υπεύθυνου μηχανοργάνωσης.
  • Κλείστε το φωτοτυπικό όταν φεύγετε από το γραφείο. Αυτό δεν παίρνει περισσότερο από ένα λεπτό και μπορεί να επιφέρει σημαντική εξοικονπόμηση ενέργειας.

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - άλλος εξοπλισμός

  • Μερικοί υπολογιστές έχουν fax modem εγκατεστημένο και έτσι μπορούν να στέλνουν fax χωρίς να χρειάζεται να εκτυπώνουν. Αυτό εξοικονομεί και ενέργεια και χαρτί.
  • Οι νέας τεχνολογίας μηχανές fax μειώνουν την ηλεκτρική ισχύ του μηχανήματος σε 15-45W, μειώνοντας έτσι την ενεργειακή κατανάλωση όταν δεν βρίσκονται σε λειτουργία.
  • Ενσωματωμένα συστήματα που συνδυάζουν την εκτύπωση, το σκανάρισμα, το fax και τις φωτοτυπίες είναι προτιμότερα.

Πηγή

http://www.energytraining4europe.org/greek/training/guide_eff_use/office_05.htm

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - φωτισμός

  • Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας).
  • Εξετάστε αν είναι δυνατή η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων φθορισμού στις αίθουσες με λαμπτήρες φθορισμού νεότερης τεχνολογίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές διατάξεις έναυσης και καταναλώνουν έτσι λιγότερη ενέργεια.

Εξοικονόμηση ενέργειας - κτιριακό κέλυφος

  • Εξετάστε αν είναι απαραίτητη η προσθήκη θερμομόνωσης στην οροφή και στους εξωτερικούς τοίχους του σχολείου (συνήθως κατασκευές πριν το 1980 δεν έχουν μόνωση).
  • Αντικαταστήστε τα μονά τζάμια των παραθύρων με νέα θερμομονωτικά διπλά τζάμια εξοικονομώντας έτσι αρκετή ενέργεια.

Βάλτε τα ίδια τα παιδιά να αναλάβουν δράση στο σχολείο τους!

Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές, πέρα από τη συζήτηση που θα γίνει στην τάξη γύρω από το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και του περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (αερίου που συμβάλει κατά κύριο λόγο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου), να καταλάβουν ότι οι συμβουλές που τους δίνονται μέσα από αυτή την ιστοσελίδα δεν πρέπει να μείνουν μόνο στα χαρτιά αλλά πρέπει να γίνουν πράξη.

Η κεντρική ιδέα είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι με απλές καθημερινές ενέργειες τους μπορούν να επιφέρουν σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο τους. Είναι γεγονός ότι η υιοθέτηση ενεργειακά ορθής συμπεριφοράς από τους χρήστες ενός κτιρίου αποτελεί πάντα κλειδί επιτυχίας για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας.

Σας προτρέπουμε λοιπόν να προσπαθήσετε να μετατρέψετε το σχολείο σας σε χώρο εφαρμογής όλων των σωστών πρακτικών που οδηγούν σε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μειωμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το σχολείο θα πρέπει να αποτελέσει ένα χώρο, όπου τα παιδιά θα βλέπουν να εφαρμόζονται στην πράξη όλες οι ορθές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας που έμαθαν μέσα από αυτή τη ιστοσελίδα. Για να γίνει αυτό απαιτείται βέβαια μια συλλογική προσπάθεια στην οποία θα παίρνουν καθημερινά μέρος τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί.

Ένας τρόπος για να εμπλέξετε τους μαθητές σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα να επεκτείνετε τις κλασσικές αρμοδιότητες των επιμελητών κάθε τάξης, έτσι ώστε να περιλαμβάνουν και αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι «ενεργειακοί επιμελητές» θα είναι δηλαδή υπεύθυνοι για την εφαρμογή απλών συμβουλών εξοικονόμησης ενέργειας στο χώρο του σχολείου. Για παράδειγμα θα είναι υπεύθυνοι να σβήνουν τα φώτα της αίθουσας στα διαλείμματα, στο σχόλασμα και γενικά όταν δε χρησιμοποιείται μία αίθουσα, να φροντίζουν οι ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν στην αίθουσα να σβήνονται από τον κεντρικό διακόπτη όταν δεν χρησιμοποιούνται, κ.α.

Μπορείτε επίσης να επεκτείνετε τις δραστηριότητες τους και σε άλλα περιβαλλοντικά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η ανακύκλωση χαρτιού-αλουμινίου-γυαλιού αλλά και η ανακύκλωση παλαιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, λαμπτήρων φθορισμού και μπαταριών. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε εντός του σχολείου ειδικούς κάδους στους οποίους τα παιδιά θα πετούν τα αντίστοιχα «άχρηστα» αντικείμενα (κατόπιν συνεννοήσεως με το δήμο ή με τις αρμόδιες τοπικές αρχές).

Τέλος θα μπορούσατε να προχωρήσετε και σε άλλες δραστηριότητες όπως είναι η φύτευση στο χώρο του σχολείου κάποιων φυτών ή δέντρων κτλ.

Μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες οι μαθητές θα αποκτήσουν σωστές συνήθειες γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα, τις οποίες στη συνέχεια θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν γενικότερα στην καθημερινότητά τους και κατ' επέκταση και στο σπίτι τους. Έτσι λοιπόν ως επιθυμητό αποτέλεσμα αυτής της δράσης δεν χαρακτηρίζεται μόνο η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στο χώρο του σχολείου, αλλά κυρίως η δημιουργία καταρτισμένων ατόμων τα οποία θα είναι σε θέση να επιλέγουν κάθε φορά τις σωστές, ενεργειακά και περιβαλλοντικά, πρακτικές.

Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών: Ιωάννης Καραβασίλης Σχεδιαστής προγράμματος: Ιωάννης Πούλιος
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νομού Σερρών: Πασχάλης Γκίρμπας
Αφετηρία για το πρόγραμμά μας στάθηκε η εφαρμογή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Hellas που αφορά το οικολογικό αποτύπωμα ενός νοικοκυριού.

Μπορείτε να υπολογίσετε το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού σας στο http://www.wwf.gr/footprint

Loading...